Süreyya Üzmez

"18. yüzyılın en ünlü çapkını Kazanova'nın her sabah 50 çiğ istiridye ile kahvaltı ettiği söylenir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda istiridyenin gerçekten afrodizyak olduğu ortaya çıkmıştır."

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

KAZANOVA'NIN AŞK İKSİRİ; İSTİRİDYE!

10 Şubat 2012 Cuma | Bu Yazıyı Toplam 2320 Kişi Okudu

KAZANOVA'NIN YAŞAM İKSİRİ; İSTİRİDYE!

Kabuklu deniz ürünlerine bir hayli yabancıyız, yeni yeni tanışıyoruz. Lezzet harikası olan bu ürün çeşitleri yüksek oranda kolesterol ihtiva ederler, özellikle ıstakoz, böcek ve karidesin lezzeti olduğu kadar besin değerleri de yüksektir. Kabuklu deniz ürünleri içinde müstesna bir ürün vardır, ona alışmak zordur, ilk yemeye başladığınızda size pek hoş gözükmeyebilir, limonu üzerine sıkınca büzülür ve onu çiğnemeden yutarsınız. Sonuç müthiş olur. İstiridyede hiç kolesterol yoktur, adeta gençlik iksiridir.

 

18. yüzyılın en ünlü çapkını Kazanova'nın her sabah 50 çiğ istiridye ile kahvaltı ettiği söylenir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda istiridyenin gerçekten afrodizyak olduğu ortaya çıkmıştır. Afrodizyak kalitesinin en yüksek olduğu ay nisandır. İtalya ve Amerika'da yapılan araştırmalar istiridyelerin cinsellik hormonlarını tetikleyerek çoğaltan nadir aminoasitlere sahip olduğunu göstermektedir. Tarih boyunca hep rivayet olarak söylenen istiridyenin cinsel gücü artırıcı etkisi geçen yıllarda Miami Barry Üniversitesi Kimya Profesörü George Fisher ve ekibi tarafınca yapılan uzun araştırmalar sonucu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 

19. yüzyılın ikinci yarısında yazılan, Turabi Efendi’nin yemek kitabında istiridye ile ilgili tariflere rastlanır. Evliya Çelebi de Haliç'te Aynalıkavak Kasrı önünde, zengin istiridye yatakları bulunduğunu anlatır.
İstiridye sabit duran hareket etmeyen bir kabuklu deniz ürünüdür. İlk görüldüğü yer Hindistan kıyılarıdır. Gemilere tutunarak Avrupa'dan Portekiz'e gelmiştir. Daha sonra istiridye çiftlikleri yaygınlaşınca bütün Avrupa'ya yayılmıştır.

 

İstiridyeyi açmak zordur. Özel istiridye bıçağını asimetrik alt ve üst kabukların arasındaki aralığı bularak içine sokarak ve kabuğu kapalı tutan kası keserek açacaksınız. Sol elinizle yatay olarak tutun ki deniz suyu dökülmesin, en natürel hali bozulmasın. Tuz, karabiber serpip iki damla limon sıkın. Limon asidi ile büzülen istiridyeyi ağzınıza atın ve çiğnemeden yutun. Ateş bulunduktan sonra yemeklerin tüketilme şekli değişti, ancak tek değişmeyen ve yüzyıllardan beri çiğ olarak yenen yegâne yiyecek istiridyedir. Bununla birlikte fırında tütsüleme, buharda, mangalda gibi sayısız pişirme usulleri de mevcuttur.

 

İstiridyenin denizlerdeki en büyük düşmanı o efendi, nazik görünümlü deniz yıldızıdır. Ahtapot ve vatoz da istiridye avlar. Eğer sahilde dolaşırken içi boş deniz kabuklarını görürseniz bölgede ahtapot ve deniz yıldızının bol miktarda yaşadığını ve yuvaları olduğunu anlarsınız. Çift cinsiyetlidir. Kimi zaman erkek ya da dişi, kimi zaman da hem erkek hem dişi olabilirler. Yaz aylarında üreme dönemine girerler.
İngilizce'de içinde "r" olan harflerin bulunduğu aylarda istiridye yenir. Yani Mayıs’tan Eylül’e kadar yenmez. İçinde "r" olmayan aylarda istiridye yenilirse sindirim sistemini kolaylıkla alt üst edebilir.


Fırında İstiridye

Malzemeler
24 adet istiridye
2 yemek kaşığı çiğ krema
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1/4 demet maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
10 adet tane karabiber
Yeterince tuz

Yapılışı
İstiridyelerin kabuklarını soğuk akar suda sert fırça ile temizleyin. Özel istiridye bıçağı ile kabukları ikiye ayırın, kabuğun içindeki suyu ayrı bir kaba aktarın. Etini ve kabuğunu tekrar akar suyla yıkayın. Etini kabuğundan ayırıp ayrı bir kapta toplayın. Tavada ısıttığınız yağın içine maydanoz ve dövülmüş sarımsak ilave edin, iki-üç dakika karıştırın. Krema ve baharat ilave ederek sosu koyulaşıncaya kadar karıştırın. İstiridye kabuklarının her birine istiridye eti ve önceden ayrılan iç suyu koyun. Üzerine bir yemek kaşığı ile hazırlanmış sos ilave edin. İstiridyeleri 200 derecede ısıtılmış fırında beş dakika bekletin ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

Yorumlar

Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Ad Soyad:

E-Mail:

Başlık:

Yorumunuz:

Yazarın Diğer Yazıları

* KIRLANGIÇ BALIĞI, BALIKLAR DA AŞK YAŞAR (10.2.2012)

* KAZANOVA'NIN AŞK İKSİRİ; İSTİRİDYE! (10.2.2012)

* HERKES GURME OLMUŞ (10.2.2012)

* SAĞLIĞA YATIRIM (10.2.2012)

* BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI -Süreyya Üzmez (10.2.2012)

Mutlu Kadınlar Platformu

Eşinizle Kişiliğiniz Ne Kadar Uyumlu? HEMEN TEST EDİN !!!