Süreyya Üzmez

"Süreyya Bey 60 yıl önce Beykoz' da okullar iki ay önce kapanırdı. Neden biliyor musunuz? Aileler lakerda yapımında çocuklarından yararlanırdı."

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI -Süreyya Üzmez

10 Şubat 2012 Cuma | Bu Yazıyı Toplam 2577 Kişi Okudu

BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI

Torik mevsimi başladı. Nerede o eski torikler? Türkiye’nin çok ünlü iş adamlarından İrfan Karaoğlu,Türkiye‘ye birçok liman yapmış, İstanbul’da uzun yıllar çalışmış, Türkiye’nin kıyılarını çok iyi bilen birisi. Geçen hafta kendisine yeni yaptığımız bir lakerdayı gösterince çok duygulandı ve hemen çok kuvvetli olan hafızası 60 yıl öncesine gitti: “Süreyya Bey 60 yıl önce Beykoz’da okullar iki ay önce kapanırdı. Neden biliyor musunuz? Aileler lakerda yapımında çocuklarından yararlanırdı.” 1000-2000 ton torik balığı işlenir lakerda yapılır. 

Neyse ki geçenlerde Kumkapı halinde bir dostum benim adıma ihaleye girdi, gözleri çakmak çakmak parlayan bir kamyonet dolusu toriği benim adıma aldı ve Ankara’ya gönderdi. Bende onları Trilye konukları için tuzlayıp lakerda yaptım.

Balık malzemelerinin vazgeçilmezi olan lakerda yüksek gastronomik değere sahip, sadece bize özgü bir deniz ürünüdür.

Yabancıların lakerdaya olan ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Umarım Japonlar ve ya Uzak Doğulular keşfetmezler ve soya ile sunup bu enfes ürüne sahip çıkmazlar.

Tuz ile yapılan ama tuzsuz olan lakerdaya “suşinin oryantali” gibi isimler takılmaya başlandı bile. 
Türk mezeleri sayılmaya başlansa, ağzının tadını bilen kişiler mutlaka lakerdayı ön sıralarda anarlar.

Lakerdanın İyisi 

Son zamanlarda torik (palamutun büyüğü) bir hayli azaldı. Küçük palamutlardan yapılan lakerdalar lezzetsiz oluyor.

Bir de iyi lakerda için gösterilen özenin azaldığı hesaba katılırsa bir ah çekip nerede o eski lakerdalar demekten kendimizi alıkoyamayacağız. Bıçağımızın keskin tarafıyla kestiğimiz zaman bıçakta lif lif balık parçaları kalmıyorsa, bıçağımız etin sonuna kadar kolayca ilerliyorsa ideal bir lakerdadır.

Kaliteli bir lakerda elde etmek için 

1) Kışın en yağlı ve sert torikleri bulmak gerekir.
2) Balığın çok taze olması gerekir.
3) Lodosta yakalanmış balık olmamalı çünkü eti gevşek olur.
4) Yakalanan torik balığı Karadeniz’de veya Boğaz’da yakalanmış olmalı.
   Kız kulesini geçmemiş olmalı.
5) Yapımında rafine tuz yerine doğal kaya tuzu tercih edilmelidir.
   Çünkü rafine tuz içindeki kimyasallar nedeniyle erken bozulmaya neden         
   olabilir.

Lakerdayı yerken zeytinyağı veya limon eklemek yalın tadı bozar. 
Ama damak zevki renk katmanları gibidir. İsteyen hoşlandığı veya dilediği şekilde yiyebilir.

Lakerda Nasıl Yapılır?
      
Malzemeler:
1 Adet torik balığı
5 Kg. Kaya tuzu
Yapılışı:

Torik balığının kafa ve kuyruğu kesilir,  yüz geçleri ayrılır. Kesme işleminin ardından balık takoz şeklinde halka halka parçalara bölünür.
Buzlu suda 15 dakika beklettikten sonra kanını iyice akıtın, bu işlemi birkaç kez yapın. İliklerini bir çubuk yardımıyla çıkartın. Daha sonra bir tenekenin altına 3-4 parmak tuz döşeyin. Üzerine balıkları yerleştirin. Balıkların üzerini tuzla kaplayın. Tenekeyi kapatın ve kapağın üzerine ağırlık yerleştirin.10 gün sonra tenekeyi açıp tatlı suda yıkayın,daha sonra tuzlu suda (salamurada) bekletin.
Afiyet Olsun.

Süreyya Üzmez

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

Yorumlar

Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Ad Soyad:

E-Mail:

Başlık:

Yorumunuz:

Yazarın Diğer Yazıları

* KIRLANGIÇ BALIĞI, BALIKLAR DA AŞK YAŞAR (10.2.2012)

* KAZANOVA'NIN AŞK İKSİRİ; İSTİRİDYE! (10.2.2012)

* HERKES GURME OLMUŞ (10.2.2012)

* SAĞLIĞA YATIRIM (10.2.2012)

* BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI -Süreyya Üzmez (10.2.2012)

Mutlu Kadınlar Platformu

Eşinizle Kişiliğiniz Ne Kadar Uyumlu? HEMEN TEST EDİN !!!