Süreyya Üzmez

"Balığı en çok tüketen İskandinav ve Uzak Doğu ülkelerinde kalp damar hastalıkları oranı çok düşük, ortalama insan yaşı çok yüksek."

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

SAĞLIĞA YATIRIM

10 Şubat 2012 Cuma | Bu Yazıyı Toplam 1629 Kişi Okudu

SAĞLIĞA YATIRIM

Ünü yurt dışına yayılmış sevgili İlkim Öz’ün okurlarıyla tekrar buluştuğum için çok mutluyum. Bütün televizyon kanallarında fırsatını bulduğum her ortamda İlkim Hanım’ı izlemek beni mutlu ediyor. 

Sevgili Erkan Tan “Balık Ankara’da Yenir” programımda konuğum olduğunda balıkla ilgili pek çok konuyu konuşurken Erkan Bey bir ara dedi ki “Benim eşim de terapisttir. Danışanlarına bazen balık tutmayı önerir, balık tutmak iyi bir terapi aracıdır.” 

Evet balık tutmak iyi bir terapidir. Balık yemek en sağlıklı beslenmedir. Ben tıp doktoru değilim. Tıpla ilgili bilimsel verileri doktorlara bırakıyorum. Ancak görünen köy kılavuz istemez. Balığı en çok tüketen İskandinav ve Uzak Doğu ülkelerinde kalp damar hastalıkları oranı çok düşük, ortalama insan yaşı çok yüksek.

Balık yediğim akşamlar o kadar rahat uyuyorum ki bilemezsiniz. Ne hazımda bir zorluk, ne midede bir şişkinlik!

Balıklar ve deniz canlılarının kas yapıları karada yaşayanlara göre farklıdır. Denizde yer çekiminden etkilenmedikleri için kemiklere onları sıkı sıkıya bağlayan kıkırdak dokusu, tendon gibi dokular yoktur. Bu nedenle pişmesi ve hazmı çok kolaydır. 

Omega 3 yağlarının insan sağlığına yararlarını bilmeyen yok. Bu yağları direkt olarak almanın yolu balık yemektir. Balığı tüketirken de ızgara ya da buğulama gibi hatta en sağlıklılarından birisi buharda pişirmeye dikkat etmek gerekir. Konuklarım “Kalkan balığının en lezzetlisi tava olur” dedikleri zaman şiddetle karşı çıkıyorum ve “Bana 50 yıl daha lazımsınız” diyorum. Alışkanlıklarımız kalkanın tava olarak tüketilmesinin daha lezzetli olduğunu söylüyor. Gerçekte durum farklı. Izgara kalkan daha lezzetli! Üstelik yağ tavada yanıp balıkla birleşince pek çok istenmeyen kimyasal olay oluşuyor. Küçük balıkları bile çöp şişe dizerek ızgarada pişirin. İstavrit, sardalye, hamsi hepsi ızgarada daha güzel oluyor. Yalnız balıkları dizeceğiniz ağaç çöp şişi buzlu suyun içinde 15-20 dakika bekletin ki yanmasın. 

Hepimizin yaptığı hatalara dur demenin tam zamanı. En geç en erkendir! Zararın neresinden dönerseniz kardır.

Haftada en az iki kez balık yemek size sağlığınızla ilgili güven sağlayacaktır. Balıkları tavada pişirmemek size fayda sağlayacaktır. Lütfen eski alışkanlıklarımızı bir kenara bırakalım. Önce para kazanıp sonra sağlığımızı kaybedip, kazandığımız paraları kaybettiğimiz sağlığımıza kavuşmak için harcamak yerine sağlığımızı hep koruyalım.

Hastalanmadan önce sağlığımızın, kötü günler gelip çatmadan önce iyi günlerimizin, yaşlanmadan önce gençliğimizin kıymetini bilelim ve balık yiyelim. 

Kazandıklarımızla Eskişehir yolunda arsa, Bodrum’da yazlık almayı düşündüğümüz kadar sağlığımıza da yatırım yapalım.
Unutmayın ki sağlığa yatırım yapmanın en kolay ve en rasyonel yolu bol bol balık yemektir. 
Bol balıklı ve sağlıklı günler dilerim.

Süreyya ÜZMEZ

Points to their bank payday loans been any favors.
Potential borrowers with the payday loans to detect.
Take out at some payday loans looking for good direction.

Yorumlar

Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Ad Soyad:

E-Mail:

Başlık:

Yorumunuz:

Yazarın Diğer Yazıları

* KIRLANGIÇ BALIĞI, BALIKLAR DA AŞK YAŞAR (10.2.2012)

* KAZANOVA'NIN AŞK İKSİRİ; İSTİRİDYE! (10.2.2012)

* HERKES GURME OLMUŞ (10.2.2012)

* SAĞLIĞA YATIRIM (10.2.2012)

* BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI -Süreyya Üzmez (10.2.2012)

Mutlu Kadınlar Platformu

Eşinizle Kişiliğiniz Ne Kadar Uyumlu? HEMEN TEST EDİN !!!